Проект "Заедничко имплементирање на иновативни алатки на новата генерација на претприемачи и професионален развој" (Jinger)

Јавете ни се: +359 2 925 14 60 или Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

За проектот

logo-articlesПроектот "Заедничко имплементирање на иновативни алатки на новата генерација на претприемачи и професионален развој" (Jinger) е финансиран од ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија-Македонија. Вкупниот буџет е 97 296 € и активностите ќе се спроведуваат во Бугарија (Дупница, Благоевград, Гоце Делчев) и Македонија (Струмица, Радовиш, Штип).

Општата цел е подобрување на вработеноста преку поддршка на развојот на кариерата и промовирање на претприемништвото за одржлив економски раст во прекуграничниот регион преку подобрување на пристапот до информации, ИКТ алатки, трансфер на најдобри практики и градење на економска синергија за малите и средни претпријатија во област на Ќустендил, област на Благоевград (Бугарија) и Југоисточниот регион (МК).

Специфични цели:

  1. Да се промовира социјалната вклученост преку ефективна интеграција на пазарот на трудот и развивање на економска независност;
  2. Да се промовира претприемништвото преку средствата за континуирана обука, учење од искуства и користењето на ИКТ;
  3. Подобрување на врските помеѓу МСП во прекуграничниот регион преку развој на водечките материјали за инвестиции во прекуграничната област;
  4. За да се поттикне економската независност на претприемачи почетници за подигнување на животниот стандарт.

Со спроведување на проектот се очекува да се постигне:

  1. Креирање на врски меѓу бизнисот и образовните институции;
  2. Учество на институциите во економијата базирана на знаење и економија;
  3. Кампања за подигнување на јавната свест за придобивките од ИКТ и новите медиуми.
 
 
Почетна За проектот

Партньори

inventivnost

Logo Kauzi-5g

logo-optimist-Q