Проект "Заедничко имплементирање на иновативни алатки на новата генерација на претприемачи и професионален развој" (Jinger)

Јавете ни се: +359 2 925 14 60 или Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Мост помеѓу пограничните региони на Грција и Бугарија

slides-anaptiksi30.04.2016
Фондацијата "Оптимист" Множење искуствата од проектот на Y-JINGER во други прекугранични региони во рамките на Програмата за европското територијална соработка Бугарија-Грција. Таа подобрува економската и социјалната кохезија, како се поттикнува развојот на рамнотежа и промовирање на конкурентноста. Проектот на Фондацијата Оптимист е фокусирана на социјалното претприемништво.

Повеќе за него можете да прочитате ТУКА.

Резултати од административната оценка и оценката на подобноста

007 logo 021.04.2016
Резултати од административната оценка и оценката на подобноста на проектните предлози од првиот повик за предлог проекти по Интеррег - ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија - Македонија 2014-2020, во согласност со одлуката на Заедничкиот комитет за следење од 14.04.2016 година беа објавени денес.

За жал, првиот заеднички предлог меѓу фондација "Инвентивност" и фондацијата "Оптимист" не помина фаза техничка проверка.

Прв Повик за проектни предлози на Програмата Интерег - ИПА

007 logo 030.01.2016
Министерството за регионален развој и јавни работи на Република Бугарија во соработка со Министерството за локална самоуправа на Република Македонија го објавуваат првиот Повик за проектни предлози на Програмата Интеррег-ИПА за прекугранична соработка Бугарија-Македонија, чија цел е подобрување на прекуграничната соработка помеѓу двете држави. Програмата е ко-финансирана од Инструментот за претпристапна помош II на Европската унија.

Општата цел на Програмата е зајакнување на прекуграничната соработка помеѓу луѓето и институциите во регионот со цел заедничко справување со заедничките предизвици и користење на неискористениот потенцијал за развој на прекуграничниот регион преку ефикасно користење на ресурсите.

Проект „Exchange of skills for employment"

Проект „Shared Entrepreneurship Environment for Creative Youth

„Како да се влезе на македонскиот пазар” – водич за претприемачи

Macedonian market„Како да се влезе на македонскиот пазар" претставува водич чија цел е да го запознае читателот со основните податоци за Република Македонија и Југоисточниот плански развоен регион, а посебно во делот на воспоставување и водење на бизнис, прикажувајки ги националните политики и регулативи од оваа област.

Содржината на Водичот се состои од 3 поглавја:

• во првиот се опфатени општите и релевантни податоци за Република Македонија со цел да даде поблиска слика за нејзината локација и ресурси.
• во вториот дел се опфатени општите и релевантни податоци за југоисточниот плански развоен регион во Република Македонија со цел да ви даде поблиска слика и информации за потенцијалот, ресурсите и можностите на регионот.
• во третиот дел се опфатени сите релевантни податоци за тоа како да се пристапи кон македонскиот пазар. Во овој дел се опфатени процедурите при основање на компанија и отпочнување на бизнис со преглед на законската легислатива и деловното опкружување.

Брошурата може да го симнете ОТ ТУКА.

“Како да бидеме дел од бугарскиот пазар” – водич за претприемачи

Bulgarian marketКако да бидеме дел од бугарскиот пазар, претставува брошура, чија цел е да ги запознае читателот со основните податоци за Република Бугарија и Југозападниот плански регион , особено во делот за креирање и водење на бизнис , националните политики и регулативи во оваа област.

Содржината на брошурата се состои од 3 глави :

• Во првиот се вклучени општите и релевантни податоци за Република Бугарија со цел да даде јасна слика за неговата локација и ресурси.
• Во вториот дел се вклучени општите и релевантни податоци за југозападниот плански развој регион во Република Бугарија со цел да ви даде повеќе тесно слика и информации за потенцијалот , ресурсите и можностите на регионот.
• Во третиот дел се опфатени сите релевантни податоци за тоа како да се пристапи кон бугарскиот пазар. Во овој дел се вклучени процедурите при создавање на компанија и отпочнување на бизнис со преглед на законската легислатива и бизнис средината во регионот и земјата

Брошурата може да го симнете ОТ ТУКА.

Онлајн технологии во поддршка на претприемништвото

platformВо проектот "Заедничка имплементација на иновативни алатки за новата генерација на претприемачи и професионален развој" (JINGER), финансиран од ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија - Македонија, "Kаузи" ја претстави како добра практика на своите партнери од двете земји својата методологијата за советување на млади претприемачи и организирање на младински претприемачки пазар.

Експерти на организацијата само што ги завршиле веб-базирана платформа за е-обуки за старт-ап претприемачи и млади луѓе кои бараат работа.

Read more

B2B средба на млади претприемачи во Гоце Делчев

strumitca-2На 21 и 22 јуни 2014 година во градот Гоце Делчев се одржа вториот состанок на млади претприемачи во Бугарија и Македонија. Целта беше воспоставувањето на одржливи деловни контакти помеѓу младите и надежни претприемачи почетници од - Бугарија и Македонија. За време на состанокот беа претстави можностите за финансирање на сопствен бизнис или социјални идеја што ги нуди Европската унија. Беа прикажани добри практики на мали и средни претпријатија, финансирани со јавни средства.

Read more

Првиот B2B средба на млади претприемачи се одржа во Струмица

strumitca-1На 7 и 8 јуни 2014 година во Струмица се одржа на првата B2B средба на млади претприемачи од прекуграничниот регион, во која учествуваа 10 млади луѓе од Македонија и 10 од Бугарија. Главната цел на средбата беше младите од двете страни на границата да се поттикнат да стартуваат бизнис и да им се даде можност да најдат партнери со слични интереси.

Read more

 
 

Партньори

inventivnost

Logo Kauzi-5g

logo-optimist-Q